U Milanu grade vertikalne šume – prizori su kao iz filma..

Krajem januara arhitekta Stefano Boeri sa svojim timom je nagrađen za projekat vertikalnih šuma u Milanu.

Radi se o visokim zgradama u koje je integrisano drveće i zelenilo. Ove zgrade su ekvivalent hiljadama metara kvadratnih šume, a na terasama nalaziće se oko 800 sadnica drveća (480 većih i srednjih, 300 manjih, 15.000 biljaka i 5.000 grmova).

Nova vertikalna šuma u Milanu koju prave će “usisati” 14 tona ugljen-dioksida i proizvodiće devet tona kiseonika svake godine! I ova zgrada će biti prekrivena vegetacijom kao ona koja već postoji, pa će svakog godišnjeg doba menjati i boju.

Najbolje od svega je što će kula sama proizvoditi 65 odsto svojih energetskih potreba jer će imati hiljade solarnih panela.

Arhitektonski biro Stefana Boerija gradove pretvara u urbane šume od 2014. a novi projekat je zapravo nadogradnja starog.

Projekat koji smo napravili zajednički sa Diller Scofidio + Renfro oživljava zgradu (nekadašnji Pirellino) i predstavlja toranj gde se botanika susreće sa arhitekturom i kreira zeleni prostor otvoren za ceo grad. U teškom periodu ovaj projekat ponovo pokreće viziju grada Milana koji ulaže u budućnost i hrabro se suočava sa velikim izazovima krize klimatskih promena”, piše Stefano Boeri u opisu novog projekta na Instagramu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *