DA IZLEČITE : Visok krvni pritisak, tj. hipertenzija, i sprečite rizik od moždanog udara, zatajenja bubrega, bolesti srca i atreroskleroze.

Hipertenzija se može dobiti zbog nezdravog načina života, ali može biti i nasljedna. Postoje 2 tipa hipertenzije: primarna (esencijalna) i sekundarna. Ne postoji konkretan uzrok za primarnu hipertenziju. Tokom giodina, ima tendenciju da se sve više razvija. Sa druge strane, sekundarna hipertenzija je povezana sa faktorima kao što su:

Dob
Upotreba alkohola i droga
Pretilost
Opstruktivna apneja sna(prestanak disanja tokom spavanja)
Stres
Pušenje
Problemi sa bubrezima
Postoje još neki faktori rizika za visoki pritisak:

Problemi sa štitnom žlijezdom
Previše soli
Ostala hronična stanja kao što su dijabetes i bolesti bubrega
Određena kongenitalna stanja krvi (patološka stanja čiji uzrok leži u genima)
Nedosatak kalija
Prema nedavnim studijama, redovno konzumiranje voća, povrća, smanjit će rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Razlog su protivupalna dejstva gruše fitonutrijenata koji se zovu antocijanini.
Slijedi nekoliko savjeta:

1. Smanjite unos soli. Ovaj postupak može odgoditi i spriječiti pijavu antihipertenzivne terapije, može dovesti do smanjenja krvnog pritiska kod hipertenzivnih bolesnika. Kako biste izbjegli so, možete koristiti druge začine, koji su mnogo bolji za vaše zdravlje, kao što je kurkuma.

2. Vježbajte. Prema studiji objavljenoj u 2007.god, vježbanje je temeljna terapija za prevenciju, tretman i kontrolu hipertenzije.

3. Izbjegavajte namirnice koje utiču na povećanje krvnog pritiska. Pokušajte izbjegavati mesne prerađevine, alkohol, sve sa visokim sadržajem natrija.

Pored gore navedenih stvari, preporučujemo recept za odličan čaj protiv hipertenzije. Ovaj čaj, osim što je ukusan, omogućava unos hranjljivih tvari za samnjenje krvnog pritiska.

Sastojci

50 g brusnica
2/4 vode
200 g organskog celera
Priprema

Oprati te očistiti celer i brusnice, te isjeći celer na male dijelove. Staviti sastojke u lonac i kuhati nekih 30 minuta pa nakon toga procijediti. Piti čaj što onoliko koliko možete. Vrlo brzo ćete primjetiti poboljšanje. Za još više postova o prirodnim lijekovima i zdravlji ne oklijevajte i posjetite našu stranicu.

Izvor: moja-kuhinjica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *