STRUČNJACI SAVJETUJU, POSLUŠAJTE! Sačuvajte pluća od zagađenog vazduha, ove namirnice ubacite u ishranu

Svaki čovjek može jednostavno da sačuva svoje zdravlje od štetnih uticaja vazduha koji diše dokazale su svjetske studije

Loš kvalitet vazduha odavno se povezuje sa bolestima pluća, srca, bubrega, ali i dijabetesa, Alchajmerove bolesti i drugih demencija, prijevremenih porođaja, kao i mentalnim poremećajima.

Koliko je zagađenje vazduha ozbiljan problem, govori podatak da toksične čestice mogu prodrijeti ne samo u disajne organe, već i u mozak ili polne organe.

Bijelo vino

Vino je napravljeno od grožđa, koje ima visok nivo antioksidanata. Studije su pokazale korelaciju između konzumiranja vina i respiratornog i kardiovaskularnog zdravlja. Imajte na umu da možda ne biste smjeli da pijete vino ukoliko ste pod terapijom.

Najnovija naučna istraživanja pokazala su da ishrana pojačana omega-3 masnim kiselinama umnogome može da nam pomogne u borbi protiv zagađivača. Studija Univerziteta Harvard, sprovedena na miševima, pokazala je da simptomi upala i oksidacionog stresa u samim ćelijama mogu biti za 30 do 50 odsto smanjeni unosom hrane kao što je masna riba, lan ili konoplja, kao i to da su baš ove namirnice odlična prevencija za bolesti koje se češće javljaju u zagađenim oblastima.

– Svima koji žive u zagađenim sredinama preporučio bih da uzimaju omega-3 masne kiseline, bilo kroz hranu, bilo u vidu suplemenata. Činjenica je da one nisu lijek, ali su nutrijent koji može mnogo da učini da sačuvamo zdravlje ili spriječimo progres bolesti. U svakom slučaju, s njima možemo da krenemo odmah, dok je ulaganje u emisiju štetnih gasova dugoročna investicija, koja neće tako brzo uroditi plodom – navodi se u ovom istraživanju.

Vitamin E može smanjiti efekte zagađenja vazduha na pluća

Vitamin E može smanjiti efekte zagađenja vazduha na pluća. Studija je zabilježila smanjen nivo vitamina E kod ljudi koji pate od plućnih bolesti kao što je astma, a istraživači su saznali da konzumiranje hrane bogate vitaminom E (na primer avokado ili spanać) pomaže u zaštiti od čestičnog zagađenja.

Paradajz

U ishranu bi trebalo uvrstiti dosta svježeg paradajza, jer paradajz sadrži likopen – antioksidans koji štiti od respiratornih oboljenja.

Sjeme lana

Sjemenke lana imaju visok nivo fitoestrogena i omega-3 masnih kiselina, koji imaju antioksidativna svojstva i djeluju blagotvorno u smanjivanju simptoma astme i drugih alergijskih reakcija.

Ovo sjeme možete svakodnevno jesti u svojim smutijima, salatama, mešati ga sa jogurtom ili ga dodati kuvanoj hrani.

Maslinovo ulje

Vitamin E u maslinovom ulju pomaže funkcionisanju pluća. Takođe, i masne kiseline iz maslinovog ulja pomažu u smirivanju zapaljenskih procesa. Najbolji način da unesete maslinovo ulje i da dobijete maksimalnu korist od toga jeste da ga koristite u salatama. Ne upotrebljavajte maslinovo ulje za prženje i ne izlažite ga visokoj temperaturi, jer bi došlo do uništavanja hemijske strukture ulja.

Izvor: novosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *