AKO MOKRITE DOK SE TUŠIRATE, ODMAH PRESTANITE! Doktorica upozorila da se tako igrate sa zdravljem – evo šta je još OPASNO

Neki put u brzini, čini se da je lakše da obavite dvije stvari u isto vrijeme, kao što je mokrenje dok se tuširate, međutim to ima svoje ne baš tako lijepe strane.

Doktorka Alisija Tomas zaintrigirala je mnoge kada je postavila video u kojem objašnjava zašto mokrenje u kadi ili tuš-kabini može kasnije da vas dovede u neprijatnu situaciju.

Sa psihološke tačke gledišta, vaš mozak kada “čuje” kako voda teče automatski šalje signale da treba da piškite. Ponavaljnje ove navike može da dovede do ispuštanja urina i kada se najmanje budete nadali – kada čujete da neko pušta česmu ili pere kola.

Na ovaj način, vi uslovljavate mozak da se navikne na jednu stvar i dodatno mu stvarate asocijaciju između vode i mokrenja, zato će on svaki put kada čuje mlaz da pošalje signal bešici da je vrijeme za “akciju”. U psihologiji je ovaj proces poznat kroz Pavlovljev refleks.

Ruski doktor i naučnik Ivan Pavlov je svaki put kada bi davao psu hranu udario u zvono. Posljedica je bila da je životinju svaki sljedeći put zvono asociralo na hranu, pa čak i onda kada nje nije bilo. Slična je situacija i sa zvukom vode i mokrenjem.

Doktorka je takođe upozorila i na to da ne treba odlaziti u toalet “za svaki slučaj”. Kako je objasnila, postoje tri nivoa punjenja bešike. Prvi je je kada imate vrlo malo urina u bešici, drugi je ujedno i srednji nivo i govori vam da budete spremni za odlazak u toalet, ali da još uvijek nije vrijeme, dok treći nivo je alarm za hitno pražnjenje.

Ako biste to radili i preij nego što je potrebno, navikli biste bešiku na jedan ritam pražnjenja, čak i onda kada nema razloga za to i nije dovoljno puna. A složićete se da odlazak na svakih “par minuta” nije nimalo prijatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *